جوانان و مشکلات آنها یکی از برجسته ترین مسائل مطرح در جامعه ماست. به دلیل رشد جمعیت جوان در سالهای گذشته ،سالمندان تحت الشعاع قرار گرفته و کمتر به مشکلات و حتی بیماریهای آنها توجه شده است.اما بیماری آلزایمر چیست و چرا افراد سالمند به این بیماری مبتلا می شوند.
به علت رشد سطح بهداشت عمومی و کنترل بیماری های کشنده ای نظیر مشکلات قلبی و فشار خون ،طول عمر انسان افزایش یافته است.این مساله به خصوص در کشورهای پیشرفته به وضوح دیده می شود.در کشور ما نیز با وجود جوان بودن جمعیت کنونی،شاهد رشد جمعیت سالمندان هم بوده ایم.ما مطمئن هستیم که در ۲۰ الی ۳۰ سال آینده پیر شدن جمعیت جوان فعلی،شیوع بیماری آلزایمر افزایش خواهد یافت.این در حالی است که سیستم خدمات بهداشت و درمان در کشور ما آماده مواجهه و کنترل این بیماری نیست.ما حدس می زنیم با توجه به این که در سال ۱۳۷۵ جمعیت جوان کشور ما ۵/۵ درصد بوده است، جیزی در حدود ۲۰۰ هزار بیمار مبتلا داشته باشیم؛ که مطمئنا این آمار درسال ۱۳۸۵ خیلی بیشتر شده است.برای اعلام آمار قطعی،مسلما باید اطلاعات اپیدمیولوژیک بیشتری انجام شود. بیماری آلزایمر در زنان بیشتر است حتی با وجود این که میانگین طول عمر زنان از مردان بیشتر است،شیوع بیشتر آلزایمر در زنان با چنین استدلالی قابل توجیه نیست.علت آن ممکن است افت هورمون استروژن پس از شروع یائسگی، تحصیلات کمتر زنان و حضور کمتر آنان در عرصه های اجتمایی باشد.البته اینها فرضیاتی هستند که در حال حاضر به دقت تحت بررسی است. البته هر عاملی که باعث افزایش خون و بالا رفتن کلسترول شود، تغذیه نا مناسب، فعالیت های فکری پیش پا افتاده و استفاده نکردن از خلاقیت و قوای ذهنی ،همچنین تعامل جتماعی کمتر ،اینها عوامل محیطی موثر در ابتلا به بیماری آلزایمر هستند.اما مهمترین عامل در بیماری آلزایمر سن بالاست و نیز استعداد ژنتیکی که بشر در حال حاضر قادر به کنترل این دو حالت نیست، در خانواده هایی که اعضایی از آنها به بیماری آلزایمر مبتلا بوده اند، حتما باید افراد در سنین سالمندی تحت نظر قرار گیرند.
درمان ریشه کن کننده ای که بتواند ،پروتئین ایجاد کننده بیماری آلزایمر را از مغز پاک کند ، هنوز یافت نشده است ولی موادی که بتوانند ماده حافظه را تقویت کنند وجود دارند.بخصوص درمان هایی وجود دارند که می توانند اختلالات روانپزشکی بیماران نظیر بدبینی ، پرخاشگری، بی خوابی و راه رفتن های زیاد را کنترل کنند.
قانونی در علم پزشکی وجود دارد که برای بهبود عملکرد مغز باید از آن استفاده کرد.همان طور که ورزشکاران برای ورزیده تر شدن عضلاتشان به ورزش و تمرین می پردازند، افراد نیز با خلاقیت و استفاده از مغز ،ابتلا به بیماری آلزایمر را به تعویق می اندازند.افرادی که به مسائل بسیار ساده اشتغال دارند و در فعالیت های روزمره خود از خلاقیت و تفکر استفاده نمی کنند، بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر هستند. تحقِقات علمی نشان داده است افرادی که کمتر از هشت سال تحصیلات دارند ،بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر قرار دارند.
در ایران در حال حاضر انجمن آلزایمر وجود دارد.مراکز علمی بازوی علمی هستند و این قبیل انجمن ها مراکز مددکاری هستند.انجمن آلزایمر ا یران وانجمن آلزایمر استان مرکزی و..هم در حد توان پاسخگوی تمام کسانی است که به نوعی با این بیماری مشکل دارند و امیدواریم در جای خود بتواند به این بیماران و خانواده هایشان کمک کند. در اینجا از تمام مسئولان دست اندر کار تقاضا داریم که به نیاز های این انجمن توجه کنند و با این کار گام موثری در جهت یاری بیماران مبتلا به آلزایمر کشور بردارند.
“”بیاید با هم به آینده خود فکر کنیم”"
منبع : http://www.pezeshk.us